dieta dukana

środa, 04 maja 2011

872a

 

Pyszne i delikante mięsko z dodatkiem sosu, czy trzeba mi czegoś więcej ? Odpowiem że na razie nie, no może trochę ziemniaczków, ale zastąpiłam je kalafiorem i też wyszedł  pyszny obiadek.

 

Składniki:

  • 50 dag cielęciny
  • kilka zaiaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mazeiny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu
  • sól i pieprz

 

Cielęcinkę kroimy w kostkę i podsmażamy na teflonowej patelni bez tłuszczu, tak aby mięso było lekko zrumienione.

865a

Cielęcinka......................................................

Podsmażone mięso przekłaedmy do garnka zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną w piórka cebulę i zmiażdżony czosnek.

866a

Przed gotowaniem....................................................

Wszystko doprowadzamy do wrzenia, a następnie dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso będzie nam już zaczynać miękknąć wówczas dodajemy tymianek, paprykę oraz przyprawę do gulaszu.

867a

Z przyprawami..................................................................

W między czasie rumienimy mazeinę na suchej patelni.

868a

Rumienienie mazeiny......................................................

Zrumienioną mazeinę mieszamy z 1/2 szklanki wody.

869a

Z wodą..........................................

Kiedy mięso zmieknie wówczas dolewamy do niego rozpuszczoną w wodzie mazeinę i dokładnie mieszamy, aby nie porobiły nam się grudki i aby sosik nie przywarł nam do dna naczynia.

870a

Robienie sosiku................................................

Po dodaniu mazeiny gulasz gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając przez jakieś 5 minut, na końcu doprawiamy go solą i pieprzem. Smacznego !!!

871a

Gulasz cielęcy..........................................

873a

Gulasz cielęcy jeszcze raz..........................................

872a

I jeszcze jedno zbliżenie..................................................

poniedziałek, 02 maja 2011

 

Nie przepadam za rybą, ale kotleciki rybne z bazylią są naprawdę super. Mają lekki bazyliowy smak, oraz fantastycznie chrupiącą skórkę. Nie polecam kotlecików jeść na zimno, bo jak dla mnie robią się wtedy takie mokre i gumiaste.

 

Składniki:

  • 2 duże filety rybne
  • garść listków świeżej bazylii
  • sól i pieprz

 

Filety rybne razem z liśćmi bazylii i przyprawami wkładamy do wysokiego naczynia.

858a

Ryba, bazylia i przyprawy..............................................................

Zawartość naczynia dokładnie miksujemy blenderem.

859a

Masa rybna...................................................................

Łyżką formujemy kotleciki  i smażymy je na teflonowej patelni bez tłuszczu na średnim ogniu.

860a

Smażenie kotlecików....................................................................................

Kotleciki rumienimy na złoto-brązowy kolor z każdej strony.

 861a

Smażenie kotlecików z drugiej strony..........................................

Usmażone kotleciki podajemy na gorąco.

862a

Szybkie rybne kotleciki z bazylią...........................................

863a

Jeszcz raz.......................................................................

864a

I jeszcze mały kawałeczek.............................................................

czwartek, 21 kwietnia 2011

827a

 

Jak mi brakowało kruchego ciasta na tej diecie, ale teraz już nie będzie. Otóż moi drodzy upiekłam sernik na kruchym spodzie według diety Dukana. Wiadomo i tak czuć trochę tę mazeinę ale nawet dla mnie jest bardzo słabo wyczuwalna i przynajmniej w te święta nie skusi mnie już sernik z brzoskwiniami który upiekę dla mojego męża, bo będę mieć swój prawdziwy jak dla tej diety serownik.

 

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mazeiny
  • 4 łyżki serka homogenizowanego
  • 3/4 szklanki słodzika
  • 1 żółtko

 

Masa serowa:

  • 50 dag sera potrójnie mielonego u mnie 0,5% tłuszczu
  • 2 jajka
  • 1  szklanka słodzika
  • budyń waniliowy  bez cukru

 

 

Do miski wrzucamy mazeiny, serek homogenizowany, słodzik i żółtko.

819a

Składniki na ciasto.............................................................

Całość dokładnie wyrabiamy.

820a

Gotowe ciasto.....................................

Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do zamrażalnika.Kiedy ciasto będzie odpowiednio zmrożone wówczas trzemy je na tarce o grubych oczkach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blaszka 20-20 cm). Starte ciasto równomiernie rozkładamy na całej blaszce lekko ugniatając.

821a

Ciasto na blaszce..............................................................................

Jajka miksujemy ze słodzikiem na puch.

822a

Słodzik z jajkami......................................................................

Do masy jajecznej dodajemy ser i budyń, a następnie delikatnie ale dokładnie wszystko razem mieszamy.

823a

Masa jajeczna, budyń i ser..................................................

Masę serową wylewamy na starte ciasto.

824a

Masa serowa na cieście...............................................................

Wyrównujemy ser na cieście. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.170'C przez około 60 minut. Sernik po upieczeniu będzie miał ładny złoto brązowy kolor. Smacznego !!!

825a

Sernik po upieczeniu...................................................................

826a

Dukanowski sernik na kruchym spodzie...............................................

827a

Serniczek.............................................................

828a

Na kruchym spodzie....................................................................

829a

I jeszcze kawałeczek..........................................................

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html