spiżarenka

czwartek, 09 października 2014

Saatkawielowarzywnanazim0

Przepis na tę sałatkę wielowarzywną na zimę również mam od Sabinki, jak zresztą wiele innych zimowych przepisów. Sałatka bardzo kolorowa, bardzo warzywna i pięknie się prezentuje na stole. Może być jako dodatek do dania główne albo jako dodatek do kanapek, ja osobiście polecam ten drugi wariant.

 

Sałatka wielowarzywna na zimę.

Składniki sałatki wielowarzywnej na zimę:

  • 2 kg małych zielonych ogórków
  • 1 główka kalafiora
  • 1 kg fasoli szparagowej
  • 4 papryki czerwone
  • 1/2 kg małej cebuli
  • 9 szkl, wody
  • 1 szkl. soli

 

Zalewa:

  • 2 szkl. octu
  • 7 szklanek wody
  • 3 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy

 

Przygotowanie sałatki wielowarzywnej na zimę.

Kalafiora dzielimy na różyczki i obgotowujemy przez 5 minut. Fasolkę kroimy n mniejsze kawałki i również obgotowujemy 5 minut. Ogórki kroimy w ćwiartki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy ja w paski. Cebule szatkujemy w piórka. Warzywa dokładnie mieszamy i zalewamy je 9 szklankami wody i 1 szklanką soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 4 godziny. Składniki zalewy mieszamy i zagotowujemy. Warzywa dokładnie odsączamy, zalewamy zalewą, dokładnie mieszamy i wkładamy do słoików. Pasteryzujemy 15 minut. Po ugotowaniu słoiki obracamy do góry dnem do wystygnięcia.   Smacznego !!!

800c

802c

799c

                                                       

                                                         

805c

806c

807c

809c

                                                

811c

812c

813c

814c

815c

832c

833c

834c

835c

 

środa, 01 października 2014

Saatkazogrkwnazim0

A o to następna zimowa sałatka z ogórków jaką w tym roku zrobiłam z przepisu od mojej szwagierki Sabinki. Bardzo łatwa i prosta, wystarczy kilka chwil i zimą możemy się cieszyć smakami lata.

 

Sałatka z ogórków na zimę.

Składniki sałatki z ogórków na zimę:

  • 4 kg zielonych ogórków
  • 1/2 kg marchewki
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 szkl. octu
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 małe główki czosnku

 

Przygotowanie sałatki z ogórków na zimę.

Ogórki myjemy i szatkujemy w plastry. Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Czosnek obieramy i dodajemy w całości. Na końcu dodajemy cukier, olej, ocet, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Po 2 godzinach sałatkę wkładamy do słoików porządnie ugniatając. Na wierzch można wylać troszkę zalewy. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu słoiki obracamy do góry dnem do wystygnięcia.  Smacznego !!!

736c3

786c

787c

788c

789c

790c

791c

792c1

793c

794c

795c

796c

797c2

798c

 

 

czwartek, 25 września 2014

Ogrkikonserwowe0

Miałam duży problem ze zrobieniem ogórków konserwowych, ponieważ moje wszystkie kartki z zapisanymi od mojej szwagierki  przepisami gdzieś mi utknęły i nie mogłam ich w tym momencie odszukać, ale jak to ja mówię jak nie będą mi potrzebne to się znają i tak się stało,  a że musiałam zrobić ogórki tak więc poszperawszy po internecie natknęłam się na ten oto przepis  na ogórki konserwowe dubielek11 i w tym roku postanowiłam je wypróbować. Dla mnie ogórki są idealne, nie za bardzo octowe takie w sam raz tyle mogę stwierdzić po tygodniu ich marynowania.

 

Ogórki konserwowe.

Składniki na ogórki konserwowe:

Do każdego słoika:

  •  ogórki
  • 2 słupki marchewki
  • 1 gałązka kopru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 słupek chrzanu
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 0,5 łyżeczki gorczycy


Zalewa:

  • 1/2 l octu 10%
  • 3 l wody
  • 4 łyżki soli
  • 8 łyżek cukru

 

Przygotowanie ogórków konserwowych.

Marchewkę i chrzan obieramy, kroimy w słupki, a następnie wkładamy do słoika razem z koprem, czosnkiem , liściem laurowym, zielem angielskim i gorczycą. Pozostałe miejsce w słoiku dopełniamy ogórkami. Gotujemy zalewę z octu, wody, soli i cukru. Wystudzoną zalewą zalewamy ogórki. Zakręcone słoiki pasteryzujemy 10 min. Po ugotowaniu słoiki odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

 

756c

757c

758c

759c

760c

761c

762c

                                                   

                                                   

                                                   

766c

                                                  

 

 
1 , 2
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html