spiżarenka

środa, 11 sierpnia 2010

147a

Kiedy je robiłam mój mąż stwierdził że za dużo jak dla nas i że kto to niby zje i że na pewno się zepsują, a tu nie wiadomo kiedy zniknęły, aż miło było patrzeć jak ich zostaje coraz mniej, ledwo zrobiłam zdjęcie. Polecam każdemu,  idealnie  nadają się jako dodatek do mięska z grilla.

 

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 2 duże łyżki przyprawy do ogórków
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 litry niegazowanej wody mineralnej
  • 3 łyżki soli

 

 

Ogórki wkładamy do naczynia ( u mnie plastikowa miska), dorzucamy do nich przyprawę do ogórków oraz obrane ząbki czosnku. Wszystko zalewamy wodą wymieszaną z solą, a następnie przykrywamy talerzem i odstawiamy na kilka dni.

144a

Ogóreczki z przyprawą do ogórków..................................................

145a

I zalane wodą.......................................................................

146a

A teraz przykryte talerzem................................................................

Ogórki najlepiej smakują po 3-4 dniach. Smacznego !!!

147a

Ogórki małosolne.............................................................................

 

| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria