sobota, 31 stycznia 2009

45

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 7 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka przyprawy do zup
  • pieprz do smaku

 

Ponadto:

  • olej do smażenia

 

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

43

Masa ziemniaczana.....................

Dobrze rozgrzej kilka łyżek olej na patelni, a następnie dużą łyżką do zup nakładaj masę ziemniaczaną  na patelnię tak aby powstały placki.

44

Placuszki na patelni...................

Smaż z obu stron na złoto-brązowy kolor. Smacznego !

45

Gotowe placki ziemniaczane.................

46

Placki ziemniaczane raz jeszcze.......................

 

piątek, 30 stycznia 2009

42

Składniki:

  • 50 dag mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 litra wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

 

do zagęszczenia sosu:

  • 4 łyżki maki
  • 1/2 szklanki wody

 

Mięso pokrój w kostkę o grubości 1/1 cm, a następnie wrzuć na bardzo rozgrzany olej i smaż do lekkiego zbrązowienia mięsa. Do podsmażonego mięsa wlej liter wody oraz dodaj liść laurowy oraz ziele angielski i duś pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa.

39

Duszące się mięso....................

Na rozgrzaną suchą patelnie wsyp mąkę i cały czas mieszając przypal do momentu aż nabierze koloru kawy z mlekiem. Odstaw do ostygnięcia.

40

Przypalona mąka.....................

Gdy mięso będzie miękkie dodaj pozostałe przyprawy, resztę wody i rozgnieciony czosnek, wszystko razem duś jeszcze przez około 5 minut. W między czasie wymieszaj pół szklanki wody z przypaloną mąką tak aby powstała zawiesina bez grudek.

41

Zawiesina z przypalonej mąki.................

A następnie wlej  ją do gotującego się mięsa. Wszystko razem zagotuj i gotuj do momentu zgęstnienia sosu.

Jeżeli sos, po dodaniu zawiesiny z mąki jest zbyt rzadki to gotujemy go na wolnym ogniu, bez przykrycia do momentu aż nabierze odpowiedniej konsystencji sosu, jeżeli zaś sos jest zbyt gęsty to rozrzedzamy go przez dodanie przegotowanej wody.Smacznego !

42

Gotowy gulasz wieprzowy...............................

wtorek, 27 stycznia 2009

38

Przepis na ciasto dostałam od mojej przyjaciółki, w orginale wszystkie składniki naraz wrzuca się do roztopionej margaryny, ale zrobiony według mojej wersji jest bardziej puszyste i delikatniejsze!

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 dżem, obojętnie jaki smak
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 masło 
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 1 łyżka sody

 

Roztop masło, dodaj cukier, wymieszaj, dodaj dżem, wymieszaj, dodaj mleko, jajko, cynamon, sodę wymieszaj oraz przesianą mąkę.

35

Z przesianą mąką.........................

Wszystko razem wymieszaj.  Ciasto wylej na posmarowana masłem dużą brytfannę.

36

Na blaszce przed pieczeniem..........................

Piec w piekarniku o temp. 180'C przez około 45 minut. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.  Smacznego !

37

I już na talerzu..................

38

I jeszcze jedno ujęcie z bliska.....................

 

23:14, bryssska , ciacha
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
| < Styczeń 2009 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria