sobota, 31 stycznia 2009

45

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 7 łyżek m±ki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka przyprawy do zup
  • pieprz do smaku

 

Ponadto:

  • olej do smażenia

 

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaj pokrojon± w drobn± kostkę cebulę oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

43

Masa ziemniaczana.....................

Dobrze rozgrzej kilka łyżek olej na patelni, a następnie duż± łyżk± do zup nakładaj masę ziemniaczan±  na patelnię tak aby powstały placki.

44

Placuszki na patelni...................

Smaż z obu stron na złoto-br±zowy kolor. Smacznego !

45

Gotowe placki ziemniaczane.................

46

Placki ziemniaczane raz jeszcze.......................

 

pi±tek, 30 stycznia 2009

42

Składniki:

  • 50 dag mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 litra wody
  • 1 li¶ć laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu
  • 1 z±bek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

 

do zagęszczenia sosu:

  • 4 łyżki maki
  • 1/2 szklanki wody

 

Mięso pokrój w kostkę o grubo¶ci 1/1 cm, a następnie wrzuć na bardzo rozgrzany olej i smaż do lekkiego zbr±zowienia mięsa. Do podsmażonego mięsa wlej liter wody oraz dodaj li¶ć laurowy oraz ziele angielski i du¶ pod przykryciem na wolnym ogniu do miękko¶ci mięsa.

39

Dusz±ce się mięso....................

Na rozgrzan± such± patelnie wsyp m±kę i cały czas mieszaj±c przypal do momentu aż nabierze koloru kawy z mlekiem. Odstaw do ostygnięcia.

40

Przypalona m±ka.....................

Gdy mięso będzie miękkie dodaj pozostałe przyprawy, resztę wody i rozgnieciony czosnek, wszystko razem du¶ jeszcze przez około 5 minut. W między czasie wymieszaj pół szklanki wody z przypalon± m±k± tak aby powstała zawiesina bez grudek.

41

Zawiesina z przypalonej m±ki.................

A następnie wlej  j± do gotuj±cego się mięsa. Wszystko razem zagotuj i gotuj do momentu zgęstnienia sosu.

Jeżeli sos, po dodaniu zawiesiny z m±ki jest zbyt rzadki to gotujemy go na wolnym ogniu, bez przykrycia do momentu aż nabierze odpowiedniej konsystencji sosu, jeżeli za¶ sos jest zbyt gęsty to rozrzedzamy go przez dodanie przegotowanej wody.Smacznego !

42

Gotowy gulasz wieprzowy...............................

wtorek, 27 stycznia 2009

38

Przepis na ciasto dostałam od mojej przyjaciółki, w orginale wszystkie składniki naraz wrzuca się do roztopionej margaryny, ale zrobiony według mojej wersji jest bardziej puszyste i delikatniejsze!

 

Składniki:

  • 3 szklanki m±ki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 dżem, obojętnie jaki smak
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 masło 
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 1 łyżka sody

 

Roztop masło, dodaj cukier, wymieszaj, dodaj dżem, wymieszaj, dodaj mleko, jajko, cynamon, sodę wymieszaj oraz przesian± m±kę.

35

Z przesian± m±k±.........................

Wszystko razem wymieszaj.  Ciasto wylej na posmarowana masłem duż± brytfannę.

36

Na blaszce przed pieczeniem..........................

Piec w piekarniku o temp. 180'C przez około 45 minut. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.  Smacznego !

37

I już na talerzu..................

38

I jeszcze jedno ujęcie z bliska.....................

 

23:14, bryssska , ciacha
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
| < Styczeń 2009 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html