poniedziałek, 03 lipca 2017

Saatkagrzybowapolana0

Nie było mnie tu długa, ale muszę przyznać że się trochę obraziłam na blox bo mam teraz małe limity na zdjęcia, a jak wiecie w moich przepisach jest bardzo, ale to bardzo dużo zdjęć. Przepis ten wprowadzam od kwietnia, ale cieszę się, że  w końcu mi się udało. Po za tym szkoła Julki i prace w moi ogródku pochłaniają mnie bez reszty.

Długo przymierzałam się do zrobienia tej sałatki, zawsze brakowało mi czasu, ale w końcu się udało i w święta na moim stole zagościła sałatka Grzybowa polana. Pięknie wygląda i przepysznie smakuję, zachwyci wszystkich gości.Ja korzystałam z przepisu pochodzącego z blogu Kuchnia broni.

 

Sałatka Grzybowa polana

Składniki na sałatkę Grzybowa polana:

  • 1 duży słoik pieczarek marynowanych
  • 1 mały słoik marchewki w zalewie lub 2 średnie marchewki ugotowane al dente
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 3 piersi z kurczaka
  • kilka małych marynowanych ogórków
  • mały słoik majonezu
  • mały kubeczek śmietany
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • granulowany czosnek do piersi
  • czerwona papryka do piersi
  • oliwa do podsmażenia piersi

 

Przygotowanie sałatki Grzybowa polana.

Pieczarki i marchewkę odcedzamy. Piesi z kurczaka kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oliwie z papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki, ser i ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach, każde do osobnej miseczki. Szczypiorek siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną. Małą okrągłą tortownice o średnicy około 26 cm wykładamy w całości folią spożywcza. Na dnie tortownicy układamy warstwami po kolei:

1 warstwa: pieczarki, kapeluszami do dołu.

2 warstwa: posiekany szczypiorek.

3 warstwa: marchewka pokrojona w kostkę, docisnąć, sól pieprz, posmarować cienko majonezem.

4 warstwa: ziemniaki, docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem.

5 warstwa: mięso, docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem.

6 warstwa: ogórki, docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem.

7 warstwa: ser,  docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem

Sałatkę przykryć folią spożywczą i tak trzymać całą noc w lodówce. Na drugi dzień ściągnąć folię, sałatkę przełożyć na talerz odwracając formę, pieczarkami do góry. Delikatnie zdjąć rant i folię spożywcza. Udekorować. Smacznego !!!

Saatkagrzybowapolana1

Saatkagrzybowapolana2

Saatkagrzybowapolana3

Saatkagrzybowapolana4

Saatkagrzybowapolana5

Saatkagrzybowapolana6

Saatkagrzybowapolana7

 Saatkagrzybowapolana81

Saatkagrzybowapolana101

Saatkagrzybowapolana111

Saatkagrzybowapolana12

Saatkagrzybowapolana13

Saatkagrzybowapolana14

Saatkagrzybowapolana15

Saatkagrzybowapolana16

Saatkagrzybowapolana18

Saatkagrzybowapolana17

Saatkagrzybowapolana19

Saatkagrzybowapolana20

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html